فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 36 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 36 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حلیمه دیلمی نژاد، شمس الحاجیه اردلانی*، سید احمد حسینی کازرونی صفحات 9-30

    مولوی از بزرگ ترین عارفان داستان پرداز ادب فارسی است که به قصد بیان نکات اخلاقی و عرفانی به داستان سرایی خصوصا قصص قرآن روی آورده است. یکی از ارکان مهم داستان های قرآن که در مثنوی مورد استفاده مولوی قرار گرفته است، شخصیت ها و چهره های قرآنی خصوصا پیامبران می باشند. مولانا در مثنوی از بسیاری آیات قرآن بهره گرفته است و یکی از شگردهای مهم مولانا در برخورد با آیات قرآن کریم تاویل و تفسیر ذوقی و عاشقانه آن ها است. تاویل در فرهنگ اسلامی و به خصوص در ادب عرفانی، اصطلاحی معروف است که تحت عنوان تفسیر باطنی و از ظاهر به باطن رفتن به کاربرده می شود. اصولا اعتقاد به باطن امور در مرکز تفکر مولاناست به همین دلیل او به تاویل توجهی ویژه دارد. او معتقد است که قرآن کریم دارای باطنی است که در زیر ظاهر الفاظ پنهان است. تاویل آیات قرآن کریم در مثنوی شیوه ای از تفسیر است که باطن را از ورای ظاهر و با معیار عشق و ذوق بیرون می آورد؛ ولی ظاهر را نفی نمی کند. یکی از مهم ترین شرایط تاویل از نگاه او، تاویل خویش است که خودشناسی و تزکیه نفس را ضروری می کند و نتیجه آن است؛ به این معنی که تاویل باید آدمی را به رحمت خداوند امیدوار کند.

    کلیدواژگان: تاویل، تاویل عاشقانه، قرآن کریم، مثنوی، مولانا
  • کریم رشیدی گمین، پوران یوسفی پور کرمانی*، هوشمند اسفندیارپور صفحات 31-42

    در گستره ادب ایرانی از شاعران بزرگی می توان یاد کرد که هنر و قدرت صحنه پردازی خاصی را در اشعار خویش به کار برده اند که به نوعی با هویت فردی و جمعی همه ما ایرانیان ربط و نسبت داشته است. احساسات و عواطف توام با تفکر آدمی، مضامین و معانی آثار ادبی را تشکیل می دهد. نمونه هایی ارزشمند از اشعار غنایی به قرار زیر است: شکواییه، مدح، مراثی، اشعار دینی و مذهبی، اصطلاحات عارفانه، خمریات، نفوذ فرهنگ اسلامی، هجویات، مناجات، اشعار تعلیمی، توصیفات، اشعار عاشقانه، قلندریات، اصطلاحات علمی و غیره. در این مقاله که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته، نویسندگان در صدد تبیین اندیشه و عقیده شیخ کاظم سعیدی هستند تا به این پرسش ها پاسخ دهند: جهان بینی شعر شیخ کاظم چگونه است؟ از انواع مضامین غنایی در شعر خود بهره برده است و کدام نوع کاربرد بیشتری دارد؟ اشعار عاشقانه، وصف، شکواییه، خمریات، ملی گرایی، قلندریات، اصطلاحات عارفانه و تعلیمی در شعر شیخ کاظم از نتایج پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: شیخ کاظم سعیدی، مضامین، اقتباس، اشاره
  • فرزاد رستمی، مرتضی رشیدی*، محبوبه خراسانی صفحات 43-60

    جنبش رمانتیسم تحولی مهم در تاریخ هنر و تفکر جهانی است. از میان مولفه های قابل توجه این جنبش «طبیعت، تخیل و کیش آزادی» انتخاب شده اند، بررسی این سه عنصر بر اساس بسامد بالای کاربرد آنها در اشعار لرد بایرون و سمیمن بهبهانی انتخاب شده است. به اعتبار سویه ارتباطی میان این عناصر می توان دریافت که «گرایش به طبیعت، تخیل و کیش آزادی» نسبت به سایر عناصر رمانتیسم، دارای نقش اساسی هستند. نتیجه بررسی تطبیقی این مولفه ها نشان می دهد این دو شاعر هرچند از جغرافیا، تاریخ، فرهنگ و جنسیت مختلف اند، می توان قرابت هایی یافت که ریشه در درکی مشترک از ماهیت هنر رمانتیک دارد. نتایج مقاله حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است، نشان می دهد که تخیل امری اساسی و پیوندیافته با سایر مولفه هایی است که شعریت متن را ممکن می کند؛ برخلاف بایرون که علی رغم کوشش های بسیارش نمی تواند آزادی را به عنوان امری مشخص صورت بندی ادبی کند و انوار رنگین آزادی در شعر بهبهانی، در ستایش او از جنس زن کانونی می شود. اما رابطه های این عناصر در شعر هر دو عنصر مورد بررسی به شکل مشابهی نشان می دهد که طبیعت در حالی که تجلی آزادی است، منبعی زوال نیافتنی برای تخیل محسوب می شود، در حالی که اساسا خود تخیل در شعر رمانتیک مصداقی از آزادی روح و اندیشه است.

    کلیدواژگان: رمانتیسم، طبیعت، آزادی، تخیل، مدرنیسم، لرد بایرون، سیمین بهبهانی
  • آیدا حیاتی مهر، فریدون طهماسبی* صفحات 61-77

    تجلی عشق در آثار حماسی باعث پیوندی گسست ناپذیر ودلنشین میان حماسه و تغزل می گردد. شاهنامه فردوسی و پلنگینه پوش روستاولی از شمار آثاریست که حماسه و غنا در آن ها نیک درهم تنیده شده است. «عشق»، در این دو اثر، جایگاه والایی دارد. در پلنگینه پوش، عشق و موضوعات عاشقانه بسامد بالایی دارد و داستان بر محور عشق و حماسه می گردد. به گونه ای که گاهی داستان با عشق شروع می شود، با عشق ادامه پیدا می کند و با عشق به پایان می رسد. در شاهنامه هم در بسیاری از داستان ها، عشقی که در خدمت حماسه باشد دیده می شود. این مقاله در صدد است ویژگی های محتوایی عشق و حماسه را در این دو اثر بزرگ از ادبیات دو ملت ایران و گرجستان به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای مورد بررسی قرار دهد. هدف این پژوهش آن است که نشان دهد، یک اثر ادبی بستر مناسبی برای طرح مسایل متعددی است که منجر به تنوع موضوع می گردد.

    کلیدواژگان: عشق، ادب غنایی، حماسه، شاهنامه، پلنگینه پوش
  • محمدرضا حصارکی*، مهین خطیب نیا صفحات 79-92

    منظومه‌های داستانی یکی از انواع ادبی در گستره ادبیات فارسی و نظامی بزرگ‌ترین الگوی شاعران پس از خود در سرایش مثنوی و مناظره است که شاعران زیادی به تبعیت از او و با شدت و ضعف، راه او را دنبال کردند. از مقلدان کمتر شناخته شده او خواجه مسعود قمی، صاحب مثنوی شمس و قمر و شاعر گمنام دیگری است که منظومه قمر شاه را به تقلیداز او سروده است. هدف این پژوهش آن است که این دو منظومه را از دیدگاه عناصر داستانی، به صورت تطبیقی، بررسی نماید. بدیهی است پژوهش مذکور از جهت بیان میزان قوت و ضعف و بازشناسی این دو منظومه دارای اهمیت است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش، 3114 بیت نسخه خطی قمرشاه و 2076 بیت مثنوی شمس و قمر از خواجه مسعود قمی را در برمی‌گیرد. در کل می‌توان از پژوهش حاضر چنین نتیجه گرفت: طرح و پیرنگ هر دو منظومه ساده، کلی و ابتدایی و زاویه دید، سوم شخص است. رویکرد مثنوی خواجه قمی، بزمی، رزمی و تعلیمی و قمرشاه، بزمی، رزمی و دینی است. رویکرد حماسی در هر دو منظومه، قوی‌تر و موفق‌تر از بخش غنایی است. منظومه قمرشاه از نظر شخصیت‌پردازی و صحنه‌پردازی در چارچوب زمان، مکان و محیط داستان‌ قوی‌تر، اما منظومه شمس و قمر از نظر سرایش و سبک شاعری استوارتر است.

    کلیدواژگان: محتوا، ساختار، شمس و قمر، قمرشاه، خواجه مسعود قمی
  • علی رحمانیان*، فاطمه تسلیم جهرمی، احمد امیری خراسانی صفحات 93-110

    یکی از زمینه های مهم شعر غنایی، بعد اجتماعی آن است که یکی از ابعاد آن زندگی خانوادگی است. مولوی یکی از شاعرانی است که به طور گسترده به صورت تمثیلی به موضوع خانواده و حقوق آن در آثار خود با رویکردی دینی و اخلاقی و البته غنایی پرداخته است. مولوی درباره زندگی زناشویی، فرزند و تربیت او، زندگی خانوادگی، حقوق والدین و... هم در آموزه ها و هم در تنظیم قواعد و قوانین، به جایگاه خانواده و زنان توجه بسیار دارد و موجب ارتقای شان و منزلت نظام خانواده شده است. تفکرات و آرای وی درباره خانواده با احادیث و روایات اسلامی مطابقت دارد. از نظر وی رابطه عاشقانه ای باید بین زن و شوهر برقرار باشد و این دو وظیفه رفع نیازهای عاطفی یکدیگر را بر عهده دارند. مهر و محبت اساس روابط خانوادگی است هرچند وظیفه کسب معاش و توجه به رفاه و تربیت فرزندان بر عهده مرد و خانه داری، فرزندآوری و تربیت و تعلیم فرزندان بر عهده زن است. مولوی همچنین بین بسیاری از روابط خانوادگی و مفاهیم عرفانی پیوند ایجاد کرده است؛ مثلا از نظر وی زندگی زناشویی نمادی از نظام آفرینش و رابطه انسان و پروردگار و آفرینشگری و الطاف مادرانه می تواند نمادی از خداوند باشد. از دیدگاه وی زن و مرد مکمل یکدیگرند. این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی با توجه به آیات و احادیث درباره زنان و خانواده به واکاوی نظریات مولوی درباره خانواده بر مبنای چهار اثر وی پرداخته است.

    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، خانواده، والدین، فرزندان، مولوی، مثنوی، مکتوبات، فیه مافیه
|
  • Halimeh Dilaminejad, Shams Al Hajieh Ardalani *, Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni Pages 9-30

    Mowlavi is one of the greatest mystics of the storyteller of Persian literature who has turned to the story of the Qur'an, in order to express ethical and mystical points.  One of the important elements of Quranic stories, which are used in Mathnavi by Rumi, are the characters and figures of the Quran, especially prophets.  Rumi has used many Quranic verses in Masnavi, and one of Mowlana's most important techniques in dealing with Quranic verses is their interpretation and luscious interpretation  Interpretation in Islamic culture, especially in mystical literature, is a term that is used as an esoteric interpretation and from the appearance to the backwardness.  Basically, believing in the backbone of affairs is at the heart of the Maulana thinking, for which he is paying special attention to the interpretation.  He believes that the Holy Quran has an inner one hidden under the appearance of words.  The interpretation of the verses of the Holy Qur'an in Mathnavi is a tangible form of exegesis that transcends inwardness beyond appearance and with the standard of love and taste, but does not negate the appearance.  One of the most important conditions of interpretation in his view is his interpretation that necessitates self-knowledge and cultivation of the soul, and the result is that it means that the interpretation should hope for God's mercy.

    Keywords: interpretation, romantic interpretation, Holy Quran, Masnavi, Maulana
  • Karim Rashidi Gamin, Pooran Yusefipoor Kermani *, Hooshmand Esfandiyarpour Pages 31-42

    In the field of Iranian literature, great poets can be mentioned who have used the art and power of staging in their poems, which is somehow related to the individual and collective identity of all of us Iranians. Feelings and emotions combined with human thinking form the themes and meanings of literary works. Valuable examples of lyrical poems are as follows: complaint, praise, inheritance, religious poems, mystical terms, Khmer, the influence of Islamic culture, satires, prayers, educational poems, descriptions, love poems, calendars, scientific terms ... in This article, which is done in a descriptive-analytical way, the authors try to explain the thought and opinion of Sheikh Kazem Saeedi to answer these questions: What is the worldview of Sheikh Kazem poetry? He has used all kinds of lyrical themes in his poetry and which type has more applications? Love poems, descriptions, complaints, Khmer, nationalism, Qalandariat, mystical and didactic terms in the poetry of Sheikh Kazem are the results of the present study.

    Keywords: Saeedi, Themes, Adaptation, reference
  • Farzad Rostami, Morteza Rashidi *, Mahboubeh Khorasani Pages 43-60

    Romanticism is an important move in the history of art and global thinking. In the present study, nature, imagination, and freedom have been selected from among the significant elements of romanticism based on the high frequency in the poems by Lord Byron and Simin Behbahani. Taking the relationship between and among these elements into account, it could be seen that the tendency towards nature, imagination and freedom play basic roles compared with the other elements of romanticism. The results of a comparative analysis of the aforementioned elements show that, although different in terms of geography, history, culture, and gender, these two poets have some things in common which stem from a common understanding of the nature of romanticism. The results of the present descriptive-analytic study indicated that imagination is a basic issue linked with other poetic elements. Unlike Byron who cannot literarily configure freedom as a specific issue despite his great efforts, freedom could be found in Behbahani’s poems admiring woman as a gender. However, the relationship between these elements in the poem of both poets similarly show that nature is an eternal source for imagination while showing freedom whereas the very imagination represents the freedom of soul and thought in romanticism.

    Keywords: romanticism, nature, freedom, Imagination, modernism, Lord Byron, Simin Behbahani
  • Ayda Hayatimehr, Fereydoun Tahmasbi * Pages 61-77

    The manifestation of love in epic works has caused an inseparable and pleasant connection between epic and Lyric. Ferdowsi's Shahnameh and Rustavi's Leopard Cloth are among the works in which epic and richness are intertwined. "Love" has a high place in these two works. In the Knight In The Panther Skin , love and romance topics have a high frequency and the story revolves around love and epic. In such a way that sometimes the story begins with love, or continues with love, or ends with love. In Shahnameh, there is a story of love, a love that can be seen in the service of epic. This article examines the characteristics of love and epic in these two larger works of literature of the two great nations of Iran and Georgia by describing and using library resources. The purpose of this study is to show that a literary work is a good platform for raising various issues that lead to a variety of topics.

    Keywords: love, lyrical literature, epic, Shahnameh, Knight in the Panther skin
  • Mohammadreza Hesaraki*, Mahin Khatibnia Pages 79-92

    Fictional poems are one of the literary genres in the field of Persian and military literature. One of his lesser-known imitators is Khajeh Massoud Qomi, the owner of Masnavi Shams and Qamar and another anonymous poet who composed the poem Qamar Shah after him. The purpose of this study is to comparatively examine these two systems from the perspective of narrative elements. Obviously, the mentioned research is important and a necessity in order to express the strengths and weaknesses and to recognize these two systems. The research method is analytical and descriptive and it is a library research. The statistical population of the study includes 3114 verses of Qamarshah manuscript and 2076 verses of Masnavi Shams and Qamar by Khajeh Massoud Qomi. In general, it can be concluded from the present study that the design and plot of both simple, general and elementary systems and the angle of view is third person. The approach of Masnavi is Khajeh Qomi, Bazmi, martial and educational and Qamarshah, Bazmi, martial and religious. The epic approach in both systems is stronger and more successful than the lyrical part. Shams and Gamar is stronger in terms of characterization and staging in terms of time, place and environment of the story. Shams and Gamar and Gamarshah is more stable in terms of composition and poetic style.

    Keywords: comparison, structure, Sun & Moon, Moon King
  • Ali Rahmanian *, Fatemeh Taslim Jahromi, Ahmad Amiri Khorasani Pages 93-110

    One of the important fields of lyrical poetry is its social dimension, one of the dimensions of which is family life. His views on the family are in line with Islamic traditions and traditions. Rumi pays much attention to the status of family and women in marital life, children and upbringing, family life, parental rights, and so forth in both the doctrines and the rules and it has promoted the dignity of the family system. In his view, men and women are responsible for meeting each other's emotional needs. Love is the basis of family relationships, although the man is responsible for earning a living and paying attention to the welfare and upbringing of children, and housework, childbearing, and the upbringing and education of children are the responsibility of women. Rumi has also made connections between many family relationships and mystical concepts; For example, for him, marital life can be a symbol of the creation system and the relationship between man and God and the creation and maternal attachment of God. In his view, men and women complement each other. This research is a descriptive-analytic study with regard to the verses and hadiths about women and the family and analyzes the Rumi's theories about the family and its rights.

    Keywords: Lyrical poetry. Family, Parents, Children, Mulavi Rumi, Mathnawi Maktubat, Feih-ma-feih